[ Prijava ]
doc. dr. Bahrudin Hrnjica

Rođen u Orašcu, općina Bihać, 07.11.1972. godine. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, a 1991. godine završava Gimnaziju u Bihaću. Kroz srednju školu profilirao kao nadareni učenik u području matematike učestvujući na općinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima.
Završetkom srednje škole upisao studij na Prirodno - matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kojeg, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, prekida i vraća se na današnje područje Unsko - sanskog kantona i aktivno učestvuje u odbrani kao pripadnik Armije R BiH.
Nakon prestanka ratnih dešavanja upisuje Mašinski fakultet u Bihaću i završava 2001.godine sa prosječnom ocjenom 8,74. U vremenskom periodu 2003-2005.godine radio kao generalni direktor JP Vodovod i Kanalizacija Bihać, gdje uspješno implementira transformaciju komunalne djelatnosti u općini Bihać, a 2005.godine Privredna komora USK-a dodijelila je ovom preduzeću priznanje Plaketu za kvalitet.
U vremenskom periodu 2005-2014.godine, radi kao asistent i viši asistent u svojstvu vanjskog saradnika na Univerzitetu u Bihaću.
U maju 2012. godine brani magistarski rad, a dvije godine kasnije, tačnije u aprilu 2014 godine brani doktorsku disertaciju iz područja mehanike loma, numeričke analize i matematičkog modeliranja. U decembru 2015. godine iz privrede prelazi u radni odnos na Tehnički fakultet gdje radi kao docent na oblasti općeg mašinstva.
Pored akademske karijere, već više od 15 godina radi u području razvoja softvera na Microsoftovim tehnologijama. U području organizacije proizvodnje implementirao je nekoliko informacijskih sistema koja su danas okosnica razvoja nekoliko kompanija u Bosni i Hercegovini, a kao član razvojnog tima radio je na projektima i softverskim rješenjim za neke od najpoznatijih evropskih kompanija.
Jedan je od prvih bloggera iz Bosne i Hercegovine koji kontinuirano piše članke na temu razvoja softvera, i novih tehnologija zadnjih 11 godina. Njegov blog je http://bhrnjica.net, dnevno posjeti oko 500 čitalaca iz cijelog svijeta. Autor je nekoliko open source projekata, a najznačajniji je GPdotNET – alat za modeliranje, predikciju i optimizaciju te linearnog programiranje korištenjem metoda genetskog algoritma, genetskog programiranja i umjetnih neuronskih mreža. Aktivni član je nekoliko Microsoftovim USA. odbora i pododbora: Microsoft Azure, Microsoft Machine Learning i Visual Studio. U promoviranju savremenih tehnologija u području razvoja, projektovanja i arhitekture softvera, Microsoft USA. mu dodjeluje titulu Microsoft MVP 2011. godine, koju kontinuirano drži do danas, a jedan je od desetak takvih eksperata u Bosni i Hercegovini.
Aktivno piše i govori engleski jezik, oženjen i otac dvije djevojčice.


Edukacija i akademske titule
STEPEN NAZIV TEZE
Doktor nauka, disertacija "Numeričko evolucijski pristup određivanja parametara mehanike loma posuda pod pritiskom", 24.04.2014. godine na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.
Magistar nauka, teza "Procijena integriteta i preostalog vijeka trajanja posuda pod pritiskom", 09.05.2012. godine., Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću
Diplomski studij “Prilog analizi tehnike simuliranja robota u 3D”, 21.06.2001. god., Tehnički fakultet Univerziteta u Bihaću

Naučno istraživački rad
Podatke o naučno-istraživačkom radu možete pogledati na sljedećem linku

Curriculum Vitae (CV)
Detaljni CV možete pogledati na sljedećem linku.


Info blok
  • Objavljeno u kategorijama:NASTAVNO OSOBLJE
  • Objavio korisnik Amel Džanić
  • Pročitana 3707 puta
Univerzitet u Bihaću